QiGong

QiGong is één van vijf pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). QiGong helpt je lichaam en geest in balans te brengen en te houden met als doel een gezond, lang en gelukkig leven.

Wat is QiGong

Qigong is ontstaan vanuit de bewegingsleer Dao yin uit het oude China zo’n 5000 jaar geleden. Dao Yin werd beoefent door monniken om lichaam en geest gezond te houden en ter ondersteuning van meditatie. Dao yin verspreide zich ook naar Japan en werd daar verder ontwikkeld als Do-In om onderdeel te worden van Shiatsu Therapie. In China ontwikkelde Dao yin tot QiGong en werd een onmisbaar onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Hoe werkt QiGong

Door de beoefening van QiGong help je fysieke en mentale blokkades los te maken en hierdoor je gezondheid en welzijn te versterken. Dit doe je door middel van lichamelijke bewegingen, ademhalingstechnieken, visualisatie en meditatie. Door de meditatieve Gong’s (vaardigheid of werk) kun je vanuit rust helen. QiGong versterkt je interne kracht. Met de beoefening van QiGong wordt Qi gecultiveerd welke je kunt beheersen en sturen. Het Chinese concept van ‘Qi’ staat voor ‘levenskracht welke deel uitmaakt van alles wat leeft’. Het woord ‘Gong’ staat voor vaardigheid. Je kunt QiGong dus vrij vertalen als ‘beheersen van en werken met levensenergie’.

Waar kun je QiGong voor inzetten?

-QiGong kun je gebruiken om je stress level onder controle te krijgen en hierdoor weer jouw balans tussen draagkracht en spanning te vinden.

-QiGong kun je inzetten ter ondersteuning van therapie (burn-out, mindfullness training, ontspanningsoefeningen).

-QiGong kan ondersteuning bieden voor krijgskunst en sport omdat het je interne kracht versterkt waardoor je fysiek, mentaal en emotioneel groeit.

Lesrooster online lessen