Do In Yoga

Do In betekent; Het rekken en strekken van ledematen en drukpunt massage toepassen om blokkades op te heffen en de Ki te laten doorstromen. Ki is Japans en wordt in China Qi -of Chi genoemd -en in India, Prana en betekent zoveel als levensenergie.

Do-in vindt zijn oorsprong in het oude Oosten, waar vanuit het Daoïsme de traditionele Chinese geneeswijze is ontstaan -en vanuit daar de bewegingsleer Daoyin. Vanuit deze stroming is in China Qigong  ontstaan en in Japan Do-in), welke werd toegepast in combinatie met een Shiatsu behandeling (drukpunt of accupunt massage).

Do-in lijkt een beetje op Yoga en ze hebben elkaar dan ook ergens in het verleden ontmoet. Net als Yoga wordt bij het beoefenen van Do-in er veel strek en rek oefeningen gedaan, alsmede meditatie, mindfulness en visualisatie oefeningen.

Do-in helpt je je energie te laten stromen!

Do-in helpt je met een goede doorstroming van Ki;  jouw energie -of brandstof die van nature hebt (van je ouders gekregen), maar ook energie die je uit voeding en in -en ontspanning haalt, bijvoorbeeld door een goede ademhaling en mindful te leven. Onze Ki stroomt door niet zichtbare banen, meridianen genoemd -door jouw hele lichaam en geeft zo energie door aan alle cellen, weefsels en organen, maar ook aan ons denken, voelen en weten.

In balans met Do-in

Bij Do-in is de samenwerking en uitlijning van de energiecentra, de 3 Dantian genoemd essentieel voor een goede doorstroming van energie, bloed en vloeistoffen en dus voor een goede gezondheid. Je denken, je derde oog zit tussen wenkbrauwen, jouw voelen doe je met je hart en intuïtief weten, ook wel intuïtieve wijsheid genoemd -zit in je buik, net onder je navel, ongeveer in het midden van je lichaam. Daar voel je spanning (functionele buikpijn), maar ook als je verliefd bent (vlinders in je buik) of als je schikt, een voorgevoel hebt (het aan je water voelen).

In Japans noemen ze dat laatste plekje je Hara en wordt ookwel de orginele Dantian genoemd, de ‘oorsprong’ waarvan uit het leven zich manifesteert. Je Hara zit precies in het midden van je lichaam, het centrum van jouw ‘zijn’. Daar zit jouw levensenergie, jouw intentie en ontspruit weer nieuw leven (denk maar aan onze voortplanting ;-)). Door vanuit je Hara te bewegen helpt het jou een evenwichtig en authentiek leven te leven.

Het fijne aan Do-in is is dat het geschikt is voor iedereen.

Jong, oud, fit en energiek of juist als meer energie kan gebruiken. Je hoeft er niet lenig voor te zijn en bijna elke oefening kan worden gedaan op een stoel. Do-in oefeningen kun je afstemmen op bijvoorbeeld een behoefte op dat moment. Zoals stress, verdriet, (hoofd -en menstruatie)pijn, vermoeidheid of een te druk hoofd. Maar met Do-in kun je de oefeningen en de drukpunt massages ook af stemmen op de specifieke behoeftes tijdens het seizoen, zoals verwarmende en koesterende oefeningen als het weer buiten guur en koud is. Do-in helpt meer bewust te zijn met hoe je jezelf en jouw gezondheid ervaart, welke invloed het seizoen -of andere veranderingen hebben op jouw energielevel en gezondheid. Veel mensen, waaronder wij zelf, merkten op dat er met het beoefenen van Do-in vaak een direct effect voelbaar is. En dat maakt het beoefenen van Do-in een heel erg fijne, zachte en krachtige manier om te bewegen en zo gezonder en bewuster te leven.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

En daarom biedt ZenVol Studio ook speciale ZEN Kinderyogalessen. Meer informatie over deze fijne lessen en de coaching, het rooster en meer vindt je op www.bloesemkind.nl.

Bekijk het rooster voor Do-in les deze week en/of bestel een lessenkaart